Behandlingscenter Tjele Orelund er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Antabus i alkoholbehandlingen

 

Antabus i alkoholbehandlingen er ikke en del af Minnesotakurens koncept.

 

Der er ingen antabus i alkoholbehandlingen på Orelund

På Tjele Orelund bruger vi ikke Antabus i alkoholbehandlingen. Målet i vores behandling af alkoholmisbrug er at give dig den indre styrke til at sige nej tak til alkohol.

 

Der er forskellige grunde til, at vi ikke anvender antabus i alkoholbehandlingen, men den vigtigste er, at antabus som sådan ikke er nogen behandling. Dette skyldes, at medicinen ikke tager hverken den fysiske eller psykiske trang til alkohol væk.


 

Antabus anbefales ikke længere af sundhedsmyndighederne

I marts 2015 kom Sundhedsstyrelsens nye nationale retningslinjer med anbefalinger til behandling af alkoholmisbrug.

 

I anbefalingerne står tydeligt, at antabus kun bør bruges efter nøje overvejelse, fordi effekten er usikker, og der er bivirkninger.

 

Antabus har mange bivirkninger. Her kan nævnes; træthed, kvalme, metalsmag i munden, opkast og diarré som de mest almindelige. Sjældnere bivirkninger er; udslet, kløe, seksuelle problemer, gulsot, leverpåvirkning og psykose.


 

Antabus er en velkendt metode i alkoholbehandling

Størsteparten af den antabus, der udskrives på verdensplan, udskrives i Danmark. Præparatet bruges stadigvæk meget i Danmark, mens man i flere andre lande går væk fra antabus i alkoholbehandlingen.

 

Antabus blev opfundet i Danmark, rent tilfældigt, lige efter anden verdenskrig, da to læger ledte efter et stof, der var effektivt over for fnat og indvoldsorm - som dengang var et stort problem. De prøvede deres egen medicin og fandt ud af, at man fik et stærkt ubehag, hvis man samtidig drak alkohol. Dermed holdt antabus sit indtog i alkoholbehandlingen.

 

Ved hjælp af stoffet disulfiram har antabus den virkning, at det forhindrer den naturlige nedbrydning af alkohol i leveren.

 

Stoffet acetaldehyd er et af de stoffer, der skal bruges for at omdanne alkohol i leveren. Det ophobes, når man tager antabus, og giver de ubehagelige virkninger, hvis man alligevel drikker alkohol. Man kan tale om en acetaldehydforgiftning.

 

Reaktionerne på at drikke alkohol samtidig med indtagelse af antabus er forskellige og rækker lige fra ansigtsrødmen over kraftig hjertebanken til åndenød, blodtryksfald og i sjældne tilfælde hjertestop.

 

Det er en farlig cocktail at drikke, når man får antabus som behandling. Af frygt for reaktionerne lader mange alkoholen stå, men nogle prøver også at drikke samtidig med antabus, fordi trangen til alkohol ikke er dæmpet.


 

Minnesotakuren uden antabus i alkoholbehandlingen

Antabus i alkoholbehandlingen har aldrig været en del af en Minnesotabehandling.

 

Vores behandling tager sigte på, at du hver dag selv vælger, at i dag vil du være ædru. DU vælger, det er ikke en pille, der bestemmer dit valg.

 

Har du eller en pårørende brug for hjælp? Kontakt os døgnet rundt på telefon 70 20 40 80