Vintermørke og alkohol er en dårlig kombination

En del danskere oplever at de i vintermørket føler sig triste og bliver fristede til at drikke alkohol for at komme i bedre humør. Men det er en dårlig løsning, for alkohol kan på sigt forværre de depressive tanker.

Problemer med alkohol – eller er du pårørende til en alkoholmisbruger?

Vi tager telefonen døgnet rundt.

10 procent af har det psykisk svært i vintermørket

Undersøgelser viser, at op mod 10 % af befolkningen har det psykisk svært i vintermørket i større eller mindre grad, og Sundhedsstyrelsen oplyser, at 140.000 personer er afhængige af alkohol og 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug.

Kombinationen af mange med en vintertræthed og et højt forbrug af alkohol kan føre til flere mennesker med alvorlig vinterdepression og psykisk mistrivsel og flere der mister kontrollen over deres alkoholforbrug.

Drikker du for meget? – prøv alkoholtesten

Prøv vores alkoholtest og se om du har behov for alkoholbehandling.

Samspil mellem vintertræthed og alkohol

Forskere har fundet tegn på, at manglen på dagslys er en af hovedårsagerne til vinterdepression. Når dagslys går gennem øjnene og rammer nethinden, stimulerer det produktionen af serotonin. Serotonin er et signalstof i hjernen, der påvirker humøret. Produktionen bliver betydelig mindre om vinteren, når det er mørkt store dele af døgnet.

Når et menneske med vinterdepression indtager alkohol, stiger serotoninniveauet kortvarigt, og man oplever en bedring i humøret. Hvis man igennem længere tid har indtaget alkohol, vil serotoninniveauet falde brat, når der ikke længere er alkohol til stede i kroppen, og man kan derfor se en opblussen i de depressive symptomer.

Divider Orelund guld

Symptomer på vintertræthed

De almindeligste symptomer på at vintermørket påvirker dig er:

 • Mangel på energi
  Større behov for at sove
  Man er nedtrykt
  Man tager på
  Man undgår samvær med andre mennesker
  Mindre lyst til sex

Symptomerne kan variere i styrke, og man behøver ikke at have dem alle. De fleste har et øget behov for søvn og sover meget uden at være udhvilet om morgenen.

Divider Orelund guld

Forebyggelse af vintertræthed

Man ved, at mere dagslys hjælper på søvn og humør. Behandling med lys er derfor første valg ved vinterdepression. Behandlingen foregår på den måde, at man i 1- 2 uger sidder 30 min. foran en særlig lysterapilampe med en lysintensitet på 10.000 lux.

Derudover kan man selv gøre nogle enkle ting for at forebygge at man får en vinterdepression:

 • Ophold dig udendørs så meget som muligt i de lyse timer
  Lys omgivelserne op. Træk gardinerne fra og tænd lyset i hjemmet og på arbejde
  Forbered dig til den mørke tid ved at få masser af lys om sommeren og efteråret
  Bevæg dig: Fysisk aktivitet og motion har en positiv effekt på depression

Begræns brugen af alkohol og andre rusmidler. For nogle er det nok at skære ned, mens andre bliver nødt at droppe alkohol helt for at få det bedre.

Døgnbehandling på Tjele Orelund:

Få rådgivning om alkoholmisbrug og alkoholbehandling

Behandlingscenter Tjele er en af landets største og ældste udbydere af privat alkoholrådgivning og misbrugsbehandling.

Vi har hjulpet flere tusind alkoholmisbrugere og pårørende. Få en fortrolig samtale med vores alkoholrådgivere på 70 60 21 21.

Arne var i behandling på Orelund:

Kontakt os

Skriv eller ring til vores alkoholrådgivere, hvis du har spørgsmål om alkoholisme – eller er pårørende til en, der drikker for meget. Vores telefonrådgivning er åben døgnet rundt. E-mails besvares førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.

Adresse

Behandlingscenter Tjele Orelund
Skamstrupvej 13
4440 Mørkøv
Tlf. 70 60 21 21