Julen er en svær tid for familier med alkoholmisbrug

Jul er desværre meget andet end hygge og børnenes fest i familier med alkoholmisbrug. Her er december ofte præget af skænderier og svigt – alt andet end den julehygge, vi alle drømmer om.

Ring og få rådgivning om jul og alkohol

Få en fortrolig samtale med vores alkoholrådgivere. Vi svarer hele døgnet.

I julen drikker vi danskere meget alkohol

Julemåneden er den tid på året, hvor vi danskere drikker mest alkohol. Drikker man for meget, kan det gå ud over familiehyggen og julestemningen – også selvom den der drikker måske ikke selv er klar over det, før partneren eller andre i familien, gør opmærksom på det.

Divider Orelund guld

Vidste du det om alkoholforbruget i Danmark?

Jul og Påske er de højtider vi har det største alkoholforbrug i Danmark. I 2018 viste en optælling, at der var 362 danske julebryg på markedet. Carlsberg sælger alene i Danmark for over 100 mio. kr. juleøl om året, og salget står kun på i to måneder.

 • Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl pr. person om året.
 • I danske forretninger blev der i 2019 solgt det, der svarer til 44,2 mio. liter ren alkohol.
 • Danskerne drikker i dag mere vin og mindre øl. Vinsalget er over de sidste 50 år mere end femdoblet.
 • 585.000 danskere har et skadeligt højt alkoholforbrug, mens cirka 140.000 danskere er afhængige af alkohol.
 • Overforbruget af alkohol koster årligt danske virksomheder 370.000 ekstra sygefraværsdage og over 7 mia. kroner i omkostninger til tabt produktion.

Ud af de 140.000 alkoholafhængige kommer kun cirka 17.600 i alkoholbehandling om året. Eller med andre ord: Ni ud af 10 alkoholafhængige kommer ikke i behandling.

Divider Orelund guld

Til julefrokoster og middage var det tilladt at drikke

Susan elskede at holde julefrokoster, middage og påskefrokoster, for så havde hun lov til at drikke, uden at hun stak for meget uden for dartskiven.

Den der drikker, har svært ved at se sit alkoholproblem

Den, der drikker, er som oftest blind for, hvordan drikkeriet påvirker familien. Det ser vi hos Behandlingscenter Tjele tydeligt, når alkoholmisbrugere søger behandling – det sker stort set altid kun, når ægtefælle eller familie kræver det.

De fleste henvendelser til os er fra pårørende til alkoholmisbrugere. De er meget berørte af drikkeriet, men samtidig også frustrerede over ikke at kunne få misbrugeren til at erkende alvoren i misbruget og behovet for professionel behandling. Sådan er situationen i de fleste familier med alkoholmisbrug.

Det første vigtige skridt som pårørende er at få talt med nogen, der kender til misbrug, og som ved, hvordan man griber tingene an – så du ikke står alene med problemet.

Husk på børnene i julen

Sundhedsstyrelsen oplyser, at over 120.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. Julen er en svær tid for mange af de unge, der har en far eller en mor med et alkoholmisbrug. De er ofte bange for julen og går rundt med en ”knude i maven”, fordi de før har oplevet, at det ender med alt for meget alkohol og skænderier.

De børn og unge, vi taler med i vores familiebehandling, fortæller, at de ikke glæder sig til julen på samme måde som deres skolekammerater, og det får dem til at føle sig ensomme og anderledes.

Hvornår er man alkoholiker?

Når man skal stille diagnosen alkoholafhængighed – dvs. alkoholisme – benytter man WHO ICD-10’s diagnosekriterier.
Alkoholisme defineres ved, at tre eller flere af de følgende symptomer har været til stede indenfor det sidste år.

Divider Orelund guld

Alkoholbehandling på Tjele Orelund

Alkoholbehandlingen er døgnbehandling og foregår efter Minnesotamodellen, der har hjulpet millioner af mennesker verden over med at løse deres alkoholproblem.

Gennem undervisning, samtaler med alkoholrådgivere og dialog med de andre deltagere lærer man at forstå mekanismerne bag alkoholisme, og man får den indsigt, der skal til, for at få et godt liv uden alkoholmisbrug

Alkoholbehandling på Tjele Orelund, en times kørsel fra København, foregår i naturskønne omgivelser.

Typiske tegn på alkoholmisbrug

Her er en række typiske tegn på alkoholmisbrug. Det er ikke en officiel diagnose, men typiske symptomer, der går igen hos alkoholmisbrugere, der har deltaget i alkoholbehandling hos Behandlingscenter Tjele.

Jo flere af disse tegn og symptomer på alkoholafhængighed man kan genkende fra sig selv, eller fra sin pårørende, desto større er sandsynligheden for, at der er tale om et alkoholproblem, der kræver professionel behandling:

 • Drikker mere alkohol end planlagt
  Det er ofte et tegn på alkoholmisbrug, når man drikker mere, end man har planlagt, og bliver mere beruset, end det er passende.
 • Skænderier i familien om alkohol
  I de fleste familier, hvor der er alkoholmisbrug, fører drikkeriet til ufred og skænderier. Dels fordi de pårørende bliver vrede over, at drikkeriet er ødelæggende for familiens harmoni og trivsel, og specielt fordi alkoholmisbrugere sjældent er lydhøre over for, hvordan familien oplever drikkeriet.
 • Drikker alkohol i det skjulte
  Mange alkoholmisbrugere forsøger at skjule omfanget af deres drikkeri over for deres nærmeste – gemmer flasker rundt omkring, drikker, når familien ikke ser det, og minimerer drikkeriet, når der bliver talt om det.
 • Brudte løfter om at nedsætte sit alkoholforbrug
  Det er et tydeligt tegn på alkoholmisbrug, når man gentagne gange lover at nedsætte sit alkoholforbrug, men efter kort tid alligevel ikke at kunne holde det. Det er et tegn på, at trangen til alkohol er stærkere end viljen til at lade være.
 • Bliver irriteret eller aggressiv, når talen falder på alkohol
  En alkoholmisbruger bliver ofte ilde berørt, når partner eller familien påtaler hans eller hendes alkoholforbrug, og forsvarer sig ofte ved at blive irriteret og vred.
 • Kontroltab
  Kontroltab er et af de mest markante symptomer på alkoholmisbrug. Kontroltab betyder, at personen har svært ved at stoppe igen, når han eller hun har fået de første drinks, og derfor drikker sig mere beruset end planlagt – og mere beruset end passende er.
 • Drikker alkohol alene
  Langt de fleste drikker alkohol sammen med andre, når man spiser sammen, hygger sig eller fester. Når man drikker alene, er drikkeriet ikke længere er et socialt fænomen. Det betyder, at man udelukkende drikker for alkoholens virkning. Det er et af de mest markante tegn på alkoholmisbrug, når man jævnligt drikker sig beruset alene.
 • Ændrer personlighed under indflydelse af alkohol
  En del alkoholmisbrugere bliver diskussionslystne og ubehagelige, når de er berusede – hos nogle alkoholikere blusser der en voldsom vrede op, når de bliver fulde.

Længere tids overforbrug af alkohol har psykiske og fysiske konsekvenser, og et stort alkoholforbrug kan føre til en lang række alvorlige sygdomme.

Spisestue på Behandlingscenter Tjele Orelund.

Få hjælp til en jul uden alkoholproblemer. Vi svarer hele døgnet.

Kontakt os

Skriv eller ring til vores alkoholrådgivere, hvis du har spørgsmål om alkoholisme – eller er pårørende til en, der drikker for meget. Vores telefonrådgivning er åben døgnet rundt. E-mails besvares førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.

Adresse

Behandlingscenter Tjele Orelund
Skamstrupvej 13
4440 Mørkøv
Tlf. 70 60 21 21