Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

 Alkoholismens udvikling - Jellinek kurven

 

Jellinek kurven om sygdommen alkoholismes udvikling


Alkoholismens udvikling til en tilstand, der bliver værre og værre, kan illustreres i Jellinek kurven, der opdeler alkoholismens fremadskridende udvikling i tre faser.

 

Tegn og advarsler:

De første advarselstegn i Jellinek kurven er f.eks. øget tolerance over for alkohol (kan drikke mere end andre), black outs og for manges vedkommende efterhånden skjult drikkeri. Det skjulte drikkeri starter både fordi personen, der drikker godt ved, at der er ved at være et problem - og fordi omgivelserne også er begyndt at reagere. Alkoholismens udvikling har taget sin begyndelse.

 

Alkoholmisbrug:

Herefter følger i Jellinek kurven fasen med alkoholmisbrug kendetegnet ved bl.a. kontroltab (et menneske med et alkoholmisbrug har svært ved at stoppe, når drikkeriet først er påbegyndt), problemer i familien, problemer på arbejdspladsen som f.eks. øget sygefravær, tab af kørekort og de første alkoholrelaterede lidelser.

 

Regulær alkoholafhængighed:
Det fremskredne alkoholmisbrug kulminerer i egentlig alkoholafhængighed, hvor de fysiske, psykiske og sociale problemer bare vokser og vokser, abstinenserne tager til, selvmordstanker er almindelige, og drikkeriet er inde i en ond cirkel, som alkoholikeren ikke kan komme ud af ved egen hjælp.
 

Alkoholismens udvikling - de tre faser

 

Jellinek kurven alkoholismens udvikling

 

E. M. Jellinek var en amerikansk læge og biostatisker, der arbejdede meget med og forskede i alkoholafhængighed og alkolismens udvikling.

 

Kan du genkende din pårørende eller dig selv i nogle af punkterne? Måske er der brug for hjælp - ring 70 20 40 80.