MEDICINMISBRUG -

SYMPTOMER OG BEHANDLING

HASHMISBRUG – SYMPTOMER OG BEHANDLING

Få svar på spørgsmål om medicinmisbrug på:

70 20 40 80

Åbent hele døgnet, alle dage.

Få professionel hjælp, hvis du har et medicinmisbrug

Det anslås, at ca. 100.000 personer i Danmark lider af et pillemisbrug.

De mest almindelige former for pillemisbrug er indtagelse af beroligende medicin, som benzodiazepiner, mod angst, uro eller søvnløshed eller forskellige former for smertestillende medicin som f.eks. morfin, Tramadol og Dolol.

Hos Behandlingscenter Tjele er flertallet af de medicinafhængige i aldersgruppen over 30 år, og der er en overvægt af kvindelige medicinmisbrugere. Vi har særligt mange klienter, hvor medicinmisbruget er koblet sammen med langvarige psykiske og fysiske lidelser.

Det er de færreste, der kan komme ud af et medicinmisbrug på egen hånd. Har man et pillemisbrug, har man brug for professionel hjælp.

Når man går i behandling for pillemisbrug, lægges der en nedtrapningsplan sammen med behandlingens læge, og man får hjælp og støtte til at overholde denne.

Medicinmisbrug – fysiske og psykiske konsekvenser

Hvis du over en længere periode har taget morfinpræparater, nerve- eller sovemedicin, vil du opleve fysiske og psykiske abstinenser, når du ikke længere tager medicinen. Abstinenserne er ofte så voldsomme, at dem, der selv prøver at komme ud af medicinafhængigheden på egen hånd, giver op og tager medicinen igen.

Derfor lægges der i samarbejde med behandlingens læger altid en plan for udtrapningen af medicinen, som foregår i et tempo, hvor man som klient kan følge med.

Der findes en række symptomer på abstinenser efter medicinmisbrug:

 • Fysisk ubehag som indre dirren, ledsmerter, prikken og stikken i huden.
 • Kvalme og mavebesvær.
 • Svimmelhed.
 • Tendens til koldsved.
 • Manglende appetit.
 • Humørsvingninger.
 • Søvnproblemer.
 • Nervøsitet eller angst.
 • Depression.

Genkender du symptomerne på pillemisbrug fra dig selv eller en i din omgangskreds? Så kontakt vores rådgivere og få en snak din/jeres situation og om mulighederne for behandling.

Få rådgivning om medicinmisbrug

Vi sidder klar til at hjælpe, og telefonerne er åbne hele døgnet.

Få rådgivning om medicinmisbrug.

Vi sidder klar til at hjælpe og telefonerne er åbne hele døgnet.

Tegn på medicinmisbrug

De typiske tegn på misbrug af medicin er, at man:

 • Bruger flere piller, end lægen har foreskrevet og tager ekstra doser før stressende hændelser.
 • Hyppigt kontakter sig læge for at få ny recept eller går til flere læger for at få udskrevet medicin.
 • Frygter at løbe tør for medicin og panikker ved tanken om ikke at have flere piller.
 • Fortsætter med at tage pillerne, skønt den oprindelige årsag til udskrivningen er væk.
 • Har brug for medicinen for at klare normale dagligdagsaktiviteter.

Har man udviklet et pillemisbrug, er den mest effektive afvænning en langsom udtrapning kombineret med støttende samtaler. På den måde minimeres abstinenserne, og man får samtidig hjælp og støtte til at klare de situationer, som man frygter ikke at kunne klare uden sin medicin.

Divider Orelund guld

Behandling af medicinmisbrug hos Behandlingscenter Tjele

Hos Tjele benytter vi Minnesotamodellen, der har hjulpet millioner af mennesker verden over.

Et særligt kendetegn ved vores behandlingstilbud er, at behandlerne har personlige erfaringer med afhængighed. De kender din situation og forstår, hvad du går igennem.

Første del af behandlingen af medicinmisbrug er en nedtrapning, der har som mål at blive fri af medicinen. Vi har gode resultater med nedtrapning af pillemisbrug, men det er vigtigt at være klar over, at en nedtrapning kan være langvarig. Nedtrapning af et pillemisbrug planlægges og overvåges i et samarbejde med vores læger og sygeplejersker.

I en effektiv afvænning af pillemisbrug er det også vigtigt, at de nære pårørende får råd og vejledning om at støtte op om medicinmisbrugeren efter endt behandling.

Divider Orelund guld

Døgnbehandling af medicinmisbrug

I døgnbehandling bor man på behandlingscentret, fri fra hverdagens stress og dagligdagens forpligtelser. Det er en særlig effektiv behandlingsmetode, specielt hvis et pillemisbrug har stået på i længere tid.

Når man vælger behandling på Tjele, får man bl.a.:

 • Personlig rådgiver, som følger en gennem hele behandlingen.
 • Lægelig overvåget udtrapning af medicin.
 • Faguddannede specialister inden for behandling af medicinmisbrug.
 • Mulighed for samtale med psykolog eller psykiater.
 • Enkeltværelse.
 • Tilbud om familiebehandling til hele familien.

Behandlingscenter Tjele tilbyder døgnbehandling for pillemisbrug på vores behandlingsafdelinger i Jylland – vi tilbyder gratis afhentning på hjemmeadressen ved behandlingens start.

Man kunne ikke se eller lugte, at jeg havde et medicinmisbrug. Mit liv var pænt og ordentligt udenpå, men indeni var jeg et kaos af angst. Jeg kunne ikke slippe pillerne – og jeg kunne ikke fortsætte med at tage dem. Det var, som om behandlerne bad mig om at springe ud fra 10. sal, for de skulle nok gribe mig. Til sidst gjorde jeg det sgu, og jeg kunne godt stå på mine egne ben uden piller. Hold da op, det havde jeg ikke troet.

_______

Malene 51 år, København, havde pillemisbrug i 4 år.

Man kunne ikke se eller lugte, at jeg havde et medicinmisbrug. Mit liv var pænt og ordentligt udenpå, men indeni var jeg et kaos af angst. Jeg kunne ikke slippe pillerne – og jeg kunne ikke fortsætte med at tage dem. Det var, som om behandlerne bad mig om at springe ud fra 10. sal, for de skulle nok gribe mig. Til sidst gjorde jeg det sgu, og jeg kunne godt stå på mine egne ben uden piller. Hold da op, det havde jeg ikke troet.

_______

Malene 51 år, København, havde pillemisbrug i 4 år.

Er du pårørende til en der har et medicinmisbrug?

Det er ikke let at leve tæt på en, der har et medicinmisbrug. Ofte er de nære pårørende i tvivl om, hvorvidt der er behov for professionel hjælp. For hvor går grænsen mellem brug og misbrug? – og hvor meget må man afvige fra den ordinerede dosis og lægens anvisninger, før man kan tale om, at der er behov for behandling?

Derfor tilbyder Behandlingscenter Tjele anonym rådgivning, hvor vi hjælper dig med at afgøre, om der er behov for behandling – og vejleder om, hvordan du i givet fald planlægger en samtale, der motiverer medicinmisbrugeren til at gå i behandling.

Er du pårørende til en medicinmisbruger?

Ring og få rådgivning i dag. Telefonerne er åbne hele døgnet.

Er du pårørende til en medicinmisbruger?

Ring og få rådgivning i dag. Telefonerne er åbne hele døgnet.

Kontakt os

Skriv eller ring til vores rådgivere, hvis du har spørgsmål om pillemisbrug og behandling af medicinmisbrug.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.

Adresse

Behandlingscenter Tjele Orelund
Skamstrupvej 13
4440 Mørkøv
Tlf. 70 20 40 80

Behandlingscenter Tjele Orelund, Skamstrupvej 13, 4400 Mørkøv, post@tjele.com