HASHMISBRUG -

SYMPTOMER OG BEHANDLING

HASHMISBRUG – SYMPTOMER OG BEHANDLING

Vi sidder klar til at hjælpe dig på

70 20 40 80

Åbent hele døgnet, alle dage.

Få professionel hjælp, hvis du har et hashmisbrug

Næst efter alkohol er hash det mest benyttede rusmiddel i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning har omkring 50.000 danskere et hashmisbrug. Heraf er ca. 17.000 unge under 25 år med et behandlingskrævende hashmisbrug.

Mange hashrygere mener, at hash ikke har samme alvorlige følgevirkninger som alkohol og stoffer, men ryger man hash jævnligt gennem længere tid, har det klare negative konsekvenser. Man har svært ved at passe sine forpligtelser i dagligdagen, man får en nedsat evne til at lære og udvikle sig, man kan blive angst og paranoid, og i værste tilfælde kan man udvikle en egentlig psykose.

Det er de færreste, der kan komme ud af et hashmisbrug på egen hånd. Er man blevet afhængig af hash, har man brug for professionel hashafvænning, rådgivning og støtte.

Fysiske og psykiske konsekvenser ved hashmisbrug

Hash er et sløvende rusmiddel ligesom alkohol. Man kan derfor ikke køre bil forsvarligt eller foretage sig andre komplicerede ting, når man er påvirket.

Mens alkohol hurtigt forbrændes i kroppen, lagres de aktive stoffer i hash i hjernens og kroppens fedtvæv i helt op til 6 uger, efter man har røget hash. Selve hashrusen varer typisk 3 – 4 timer, men ryger man jævnligt igennem længere tid, tager det typisk 4 – 6 uger, før man igen fungerer normalt, når man er holdt op med at ryge hash.

Genkender du nogle af nedenstående symptomer fra dig selv eller en i din omgangskreds? Så ring og få en snak med en af vores behandlere om, hvordan du bedst griber situationen an.

Fysiske bivirkninger ved hashmisbrug:

 • Øget risiko for lungesygdomme og lungekræft.
 • Større risiko for hjerteanfald.
 • Hos mænd: Sterilitet og dårligere sædkvalitet.
 • Hos kvinder: Uregelmæssig menstruation.
 • Ulykker på grund af nedsat reaktionsevne, f.eks. i trafikken.

Psykiske bivirkninger ved hashmisbrug:

 • Angst- og panikanfald.
 • Tristhed og depression.
 • Sløv og mangel på overskud.
 • Indlærings og koncentrationsbesvær.
 • Hukommelsesproblemer.
 • Ændringer af personlighed.
 • Længerevarende hashmisbrug kan fremprovokere eller forværre psykisk sygdom.

Har du brug for at tale med nogen om dit hashmisbrug?

Ring til os døgnet rundt og hør mere om vores behandlingstilbud.

Har du brug for at tale med nogen om dit hashmisbrug?

Få en fortrolig samtale i dag. Telefonerne er åbne hele døgnet.

Hashafvænning hos Behandlingscenter Tjele

Hos Tjele benytter vi Minnesotamodellen, der har hjulpet millioner af mennesker verden over med at løse deres misbrugsproblemer. Et særligt kendetegn ved vores misbrugsbehandling er, at behandlerne har personlige erfaringer med afhængighed. De kender din situation og forstår dig bedre end nogen anden.

Når man starter i behandling for hashmisbrug, bliver det vurderet, om der er behov for abstinensbehandling den første tid, således at man undgår søvnbesvær, uro og andre abstinenssymptomer.

Behandlingen af hashabstinenser foregår medicinsk og under lægeligt opsyn. Når abstinenserne har lagt sig, og man igen har fast grund under fødderne, starter den egentlige behandling, hvor man lærer om hvilke livsstilsændringer, der skal til, for at skabe en hverdag uden hashmisbrug. Behandling af hashmisbrug hos Tjele foregår ved undervisning, foredrag, enesamtaler og gruppesamtaler.

Divider Orelund guld

Døgnbehandling af hashmisbrug

Døgnbehandling, hvor man bor på behandlingscentret, er en særlig effektiv behandlingsmetode, når hashmisbruget har stået på i længere tid.

Når man vælger Behandlingscenter Tjele, får man bl.a.:

 • Enkeltværelse.
 • Personlig rådgiver, som følger dig gennem hele din behandling.
 • Behandlere med uddannelse og erfaring inden for behandling af hashmisbrug.
 • Mulighed for samtale med psykolog eller psykiater.
 • Tilbud om familiebehandling til hele familien.

Behandlingscenter Tjele tilbyder døgnbehandling for hashmisbrug på vores behandlingscentre i Jylland. Vi tilbyder gratis afhentning på hjemmeadressen ved behandlingens start.

Vi anede intet om behandling af hashmisbrug, eller hvordan en hashafvænning foregår. Vi var et fortvivlet forældrepar på bar bund. Kan huske, at min kone begyndte at græde, da rådgiveren fra Tjele fortalte, at det var helt normalt, at vi havde givet op, og at de nok skulle hjælpe vores søn bedst muligt.

_______

Henriette og Jens, forældre til hashmisbruger, København

Vi anede intet om behandling af hashmisbrug, eller hvordan en hashafvænning foregår. Vi var et fortvivlet forældrepar på bar bund. Kan huske, at min kone begyndte at græde, da rådgiveren fra Tjele fortalte, at det var helt normalt, at vi havde givet op, og at de nok skulle hjælpe vores søn bedst muligt.

_______

Henriette og Jens, forældre til hashmisbruger, København

Er du pårørende til en hashmisbruger?

Det er ikke let at være pårørende til en hashmisbruger. De pårørende oplever ofte følelsesmæssige udfordringer, der kan være svære at håndtere. Det gælder særligt forældre til hashmisbrugere, der søger svar på, hvorfor deres søn eller datter ryger hash.

Er du pårørende til ung, du mistænker for at have problemer med hash, kan du være opmærksom på, om han eller hun:

 • Virker mere sløv end normalt.
 • Trækker sig mere fra social kontakt.
 • Får en ny omgangskreds, der også virker påvirket.
 • Virker mere ligeglad og har svært ved at passe job og daglige opgaver.

I en effektiv hashafvænning er det vigtigt, at de nære pårørende får råd og vejledning om at støtte op om hashmisbrugeren efter endt behandling. Derfor tilbyder vi også et behandlingsforløb til pårørende. Forløbet tager udgangspunkt i den enkeltes situation og sætter fokus på de udfordringer, der kan gøre hverdagen uoverskuelig og problemfyldt for pårørende til en hashmisbruger.

Er du pårørende til en hashmisbruger?

Ring og hør mere om hashafvænning. Telefonerne er åbne hele døgnet

Er du pårørende til en hashmisbruger?

Ring og hør mere om hashafvænning. Telefonerne er åbne hele døgnet.

Kontakt os

Skriv eller ring til vores rådgivere, hvis du har spørgsmål om hashafvænning og behandling af hashmisbrug.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.

Adresse

Behandlingscenter Tjele Orelund
Skamstrupvej 13
4440 Mørkøv
Tlf. 70 20 40 80

Behandlingscenter Tjele Orelund, Skamstrupvej 13, 4400 Mørkøv, post@tjele.com