Få svar på spørgsmål om kokainmisbrug og kokainafvænning.
KOKAINMISBRUG – SYMPTOMER OG BEHANDLING
Få professionel hjælp, hvis du har et kokainmisbrug
Undersøgelser fra Center for Rusmiddelforskning viser, at dobbelt så mange unge som for fem år siden tager kokain, og brugerne er yngre og kommer fra alle dele af samfundet.
Kokain var tidligere et dyrt rusmiddel, der mest blev brugt blandt ”jetsettet” og dem med de højeste indkomster. Men kokain er blevet langt mere udbredt i nattelivet, end det var tidligere. Prisen på kokain er de senere år faldet, og det er blevet langt mere almindeligt end tidligere, at specielt unge, tager kokain.
Derfor har vi også hos Behandlingscenter Tjele oplevet en markant stigning i antallet af behandlinger for kokainmisbrug blandt de 18 til 35-årige. De fleste er ”helt almindelige danskere” med partner, arbejde og familie, som – efter de er begyndt at tage kokain – ret hurtigt har udviklet et kokainmisbrug.
Kokain er et af de allermest afhængighedsskabende stoffer, og det er derfor de færreste, der kan komme ud af kokainafhængighed på egen hånd. Er man blevet afhængig af kokain, har man brug for professionel kokainafvænning.
Kokainafhængighed – fysiske og psykiske bivirkninger
Kokain kaldes ofte for et ”feststof”, men festen kan hurtigt ende i en kokainafhængighed, da kokain er et af de allermest vanedannende rusmidler. Der er en lang række fysiske og psykiske bivirkninger ved kokain, som man bør være opmærksom på.
Genkender du nedenstående symptomer på kokainafhængighed fra dig selv eller en i din omgangskreds? Så kontakt os og få en snak med en misbrugsrådgiver, og få vejledning om, hvordan du bedst griber situationen an.
Fysiske bivirkninger ved kokainmisbrug
- Løbende næse, næseblod og eksem omkring næsen.
- Øget risiko for hjerneskader og hjerneblødning.
- Hjerteproblemer, hjerterytmeforstyrrelser og blodpropper.
- Ved overdosis sker en ekstrem stigning i kropstemperaturen, kramper, stop af åndedræt eller hjertesvigt.
Psykiske bivirkninger ved et kokainmisbrug
- Søvnproblemer.
- Mistro til andre – og muligvis paranoia.
- Angst, depression og vrangforestillinger.
- Manglende sexlyst og impotens.
- Opfarenhed, kort lunte og for nogen voldelig adfærd.
Kokainafvænning hos Behandlingscenter Tjele
Behandling af kokainmisbrug hos Behandlingscenter Tjele foregår som døgnbehandling.
Første del af behandlingen af kokainmisbrug går med afrusning, og hvis man har brug for det, får man beroligende medicin for at modvirke abstinenser.
Når denne fase er overstået, går man i gang med den egentlige kokainafvænning, hvor man arbejder med sin afhængighed og får de nødvendige redskaber til at skabe en clean hverdag.
Et særligt kendetegn ved vores behandling af kokainafhængighed er, at alle behandlere har personlig erfaring med misbrug. De kender din situation og forstår bedre end nogen anden, hvad du går igennem.
Behandling af kokainmisbrug består blandt andet af undervisning og foredrag, gruppeterapi og samtaler med en personlig rådgiver.
Døgnbehandling af kokainmisbrug
I døgnbehandling bor man på behandlingscentret, så man har ro til at koncentrere sig om sin behandling, mens man samtidig er skærmet fra det miljø, hvor man har taget kokain.
Når du vælger Behandlingscenter Tjele, får du:
- Din egen personlig rådgiver, som følger dig gennem hele behandlingen.
- Behandlere med en uddannelse inden for misbrugsbehandling.
- Mulighed for samtale med psykolog eller psykiater.
- Tilbud om familiebehandling til hele familien.
- Enkeltværelse.
Behandlingscenter Tjele tilbyder døgnbehandling for kokainafhængighed på vores behandlingscentre i Jylland. Tjele tilbyder gratis afhentning på hjemmeadressen.
Jeg elskede ham så højt, at jeg så gennem fingre med løgnene og hans ustyrlige vrede. Men han havde jo et kokainmisbrug – og det gik ikke væk! Læste alt, jeg kunne om kokainabstinenser og kokainafvænning, men lige meget hvor meget jeg fortalte ham, at kan gjorde en skade på sig selv, blev han ved. Først da jeg sagde STOP – det er mig eller kokain, var han villig til at gå i behandling for sit kokainmisbrug.
_______
Charlotte 32 år, København.
Jeg elskede ham så højt, at jeg så gennem fingre med løgnene og hans ustyrlige vrede. Men han havde jo et kokainmisbrug – og det gik ikke væk! Læste alt, jeg kunne om kokainabstinenser og kokainafvænning, men lige meget hvor meget jeg fortalte ham, at kan gjorde en skade på sig selv, blev han ved. Først da jeg sagde STOP – det er mig eller kokain, var han villig til at gå i behandling for sit kokainmisbrug.
_______
Charlotte 32 år, København.
Er du pårørende til en der har et kokainmisbrug?
Det er ikke let at være pårørende til en kokainmisbruger. Kokainmisbrugere bliver ofte meget humørsvingende og kortluntede, og de pårørende oplever ofte, at de ikke kan komme i ordentlig kontakt med den, der tager kokain, og at de må ”gå på æggeskaller” i frygt for vredesudbrud og ubehageligheder.
Derfor kan det være vanskeligt for de pårørende at komme igennem til den, der tager kokain, og få snakken om, hvad der kan gøres ved hans eller hendes kokainmisbrug.
Men, fordi det for det meste er de pårørende, der får behandling til at ske, er det vigtigt, at man står fast og har modet til at tage den vanskelige snak med misbrugeren. Det er dog rigtig fornuftigt at få en snak med en professionel misbrugsrådgiver, inden man tager snakken med misbrugeren selv – det øger chancerne for et godt resultat betydeligt.
I en effektiv kokainafvænning er det vigtigt, at de nære pårørende får råd og vejledning om at støtte op om kokainmisbrugeren efter endt behandling.
Gør noget ved et kokainmisbrug.
Ring og få en fortrolig samtale med en rådgiver. Telefonerne er åbne hele døgnet.
Gør noget ved et kokainmisbrug.
Ring og få en fortrolig samtale med en rådgiver. Telefonerne er åbne hele døgnet.
Kontakt os
Skriv eller ring til vores alkoholrådgivere, hvis du har spørgsmål om alkoholisme – eller er pårørende til en, der drikker for meget. Vores telefonrådgivning er åben døgnet rundt. E-mails besvares førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.